sâmbătă, 9 mai 2015

DE CE MBA-UL NU MAI ESTE RELEVANT.




Scriu acest post pe blog pentru ca am fost intrebat din ce in ce mai des de unii prieteni cu privire la optiunea de a urma sau nu, un MBA.
Sigur ca prima intrebare a mea era de ce crezi ca tie iti trebuie un MBA?
Cariera si cumva „asigurarea” unui viitor cat mai bun sunt de cele mai multe ori raspunsurile preferate. Uneori, a fost „vreau sa invat mai bine cum sa-mi conduc echipa sau business-ul”.
Si intru-un caz si mai ales in cel de-al doilea, MBA-nu te ajuta. Daca muncesti intr-o multinationala in care managerii bifeaza casute in tabele si aplica procedurile „ca la carte”...MBA-ul iti poate fi de folos.  Acolo diplomele, certificarile, hartiie in general iti sunt de folos, poate chiar obligatorii.
Dar daca nu esti in acest tip de companie – de la care uneori si unele multinationalele cunoscute fac exceptie – atunci MBA-u nu te ajuta prea mult sau deloc.
Ce lipseste unui program de MBA?
Lipseste dinamismul, contactul cu realitatea care se schimba cu o viteza ametitoare de-adreptul.
Ai studii de caz asupra unor companii, oameni si evenimente care sunt irepetabile. Nu esti Steve Jobs, nu esti in anii 80’ si nici nu ei mintea lui. Si nici la Shell si GE nu lucrezi pe post de CEO. 
Trezeste-te! Ai o amarata de bodega si te lupti cu ANAF-ul care vrea sa-ti ia bacsisul tau amarat. Ai si tu 50 de angajati si nu stii cum sa-i motivezi mai bine. 
In consecinta studiile de caz au atata valoare ca orice alt articol de ziar, pur informativ.  Rar, ai ce invata de acolo, daca te poti abtine sa nu faci greselile unora dintre ei. Desi din studiile de caz se presupune in general ca ar trebui sa vezi cat de buni, geniali, inspirati, curajosi erau aceia despre care invatam.
Mai rar ti se psune ce prostii au facut. Poate ar fi ceva mai mul de invatat de acolo?
Cel mult 5% din comaniile care se infiinteaza in fiecare an, reusesc sa stea in viata mai mult de 10 ani. Din aceste 5%, cam 2% au succes cu adevarat, adica ajung in Fortune 500, sau inregistreaza o crestere spectaculoasa mai bine de 10 ani la rand.  
Si cu toate astea, noi vrem sa invatam din acei 0,0...% si nu din cei 99%? Nu vi se pare curios?
MBA-ul functioneaza pe baza gandirii analitice, inveti finante, resurs umane, management general, marketing si asa mai departe, utilizand gandirea ta analitica, capacitatea de analiza, cu dorinta arzatoare ca tu la final, sa intelegi cum functioneaza intreaga companie. Ceea ce nu se intampla!
Pentru ca a invata lucruri separat si distinct unul de altul, nu te ajuta sa intelegi care este interactia dintre ele. MBA-ul ajuta dezvolarea gandirii analitice, pe care oricum o ai din nastere si nicidecum a gandirii sistemice, pentru care trebuie sa muncesti, sa o intelegi si sa o deprinzi. A intelege cum functioneaza sistemul este mult mai important decat sa stii foarte bine marketing si finante. De aceea vei ca mai in toate companiile se lupta intre ei cei de la productie cu cei de la vanzari, cei d ela vanzari cu cei de la financiar, etc. Pentru ca niciun director, absolvent de MBA, nu a vazut si nu ii pasa de cat costa aceste disfunctii. Stie ca asta se intampla in mai toate companiile si ca este ceva "normal".
Nu in ultimul rand, MBA-ul te invata ca poti sa aplici niste retete, ceea ce este complet neadevarat. Chiar daca cele mai multe companii seamana mult unele cu altele, solutiile pentru obtinerea succesului si mai ales moul de aplicare a acestora difera mult.
In fapt, cand termini MBA-ul si vezi cu se mananca  de facto conducerea unei companii ai o oarecare dezamagire, mai ales daca ai facut si un efort semnificativ (bani, timp, familie) ca sa termini acel MBA.
O practica buna, un bun mentor si sefi de la care sa poti invata si sa ai ce invata, este mult  mai folositor si este mult mai ieftin, in termeni banesti. Costa mai multa emotie, uneori suferinta, ceva lacrimi, bucurii si rasete alteori. Cu siguranta insa ca la un moment dat insa te vei simti puternic, stapan pe tine si pe ce poti tu face.
Nu poti invata karate citind carti. Este nevoie  mergi pe saltea si sa incepi sa dai cu fundul de pamant.
Insa pentru multi manageri rolul de mentor le displace, nu au timp, chef sau nu stiu ce ar trebui sa-i invete pe cei de langa ei sau cum sa-i invete. Si atunci, un MBA sau un training li se pare mai ieftin. Ca doar  plateste compania!
Vrem sa-i invatam pe unii oameni ce sa faca intr-un viitor despre care noi nu avem habar, folosind exemple si metode de acum 10 sau 20 de ani.
In loc sa-i invatam sa gandeasca,  sa-si exprime corect gandurile, simtirile, emotiile si sa interactioneze unii cu altii in mod autentic, sa afle cum sa fie mai creativi, inovativi si cum sa-si urmeze visele pe care le au.
Pe cat pare de simplu, pe atat de dificil este.