Atata s-a discutat pe sintagma asta incat am scris-o cu mana tremurand...pare scoasa din alt film.
Cand o zic unii si altii la televizor bugetarii ingheata! Si singura intrebare de pe buzele lor este: ”Oare cati o sa mai dea afara astia?”
Cred ca este de datoria cuiva – mi-am luat inima in dinti si uite ca m-am apucat sa scriu – ca reforma statului inseamna de fapt regandirea si refacerea misiunilor, obiectivelor si a proceselor de lucru, din cadrul institutiilor Statului Roman.
Nu inseamna concedierea a zeci de mii de oameni. Nu le tin partea, ba din contra, pot sustine cu argumente ca in institutiile startului Roman maxim 900,000 de angajati ar fi arhi-suficienti. Dar ceea ce ni se vantura pe sub nas este o aiureala fara seaman.
Reforma costa! Si inca costa mult...undeva la cateva miliarde bune de Euro. Fiindca avem nevoie de un sistem informatizat si integrat, cu o baza de date unica si simplificarea unor zeci de mii de proceduri ce ar trebui eliminate, fie pentru ca sunt redundante, fie inutile. Avem nevoie de oameni bine pregatiti, de buni manageri, platiti bine, de experti de calitate si nu de mamaite ce bajbaie tastele. Sorry.
Ca reforma ar stopa sau macar ar diminua coruptia din sistemul public, asta este iarasi o soparla, cum zicea - Dumnezeu sa-l ierte – Toma Caragiu. Schimband oamenii nu rezolvi nimic. ”Pleaca ai nostrii , vin ai nostri!”
Dar schimband procedurile, aducand tot mai rar sau cat mai putin posibil publicul in contact cu functionarul am rezolva ceva. Am reduce cheltuielile contribuabilului. Vai, ce cuvint lung si tocit. Suna a sclav. Contribuabil.
Mihail Saakashvili, in Georgia, a rezolvat – macar partial problema altfel – a redus drastic numarul de impozite – in Georgia mai sunt numai 15 impozite, iar impozitul pe profit este de 5%, daca cineva se intreaba de ce s-a dus Patriciu acolo. Si vorbim despre GEORGIA nu Germania sau USA!
A promovat si aprobat o lege prin care daca un cetatean se adreseaza unei institutii publice cu o cerere sau orice alta solicitare si nu i se raspunde la solicitare in 10 zile, aceasta se considera de drept aprobata! Daca incuba anumite scutiri de plata sau alte aspecte banesti si aprobarea ei tacita a fost o eroare, functionarul plateste!
Simplu si eficient!
Aici sigur ca s-ar ridica o gramada – mare – de politicieni, comentatori, experti, mega-experti, specialisti cu facultati in Franta – mai ales de administratie – care ti-ar explica ca de fapt nu e asa de simplu, ca lucrurile nu sunt chiar asa cum iti par tie.....samd.
Dragi tovarasi! Eroare! Lucrurile chiar sunt asa de simple!
Dupa mai bine de 18 ani de munca in domeniul educatiei si a consultantei de management, va pot spune ca oamenii complica lucrurile cat se poate de mult ca sa poata avea o scuza a esecului.
Cand de fapt ii platim ca sa dea rezultate si nu explicatii.
Cand am avut placerea sa fiu la Harvard, am vazut ca deviza lor este ”Keep it simple and stupid”. La inceput am crezut ca este o gluma. In scurt timp am vazut ca nu.
La un moment dat, am avut un profesor de macroeconomie care ne-a explicat ce este macroeconomia in 2 ore, folosind ca si exemplu un fermier care are o vaca! Norica Nicolai mi-a fost colega si poate depune marturie. A fost genial. Vorba ei: ” Mai daca pina si eu care nu am habar de economie am inteles....” Mi-a marturist ca atunci a inteles si ea, in cele din urma, ce este macroeconomia. De la Daianu nu pricepea o iota! Sper sa nu se supere pentru aceasta marturisire.
Apoi, seara cu colegul meu de apartament – un sarb cu MBA in finante la Birmingam – am dezbatut indelung cat de profund trebuie sa ai intelegerea asupra economiei ca sa fii in stare sa o prezinti in esenta ei, atat de simplu si cu atata eleganta! Cata super-maiestrie si meserie trebuie sa ai in spate, ca sa poti face asta! Sa explici ORICUI fie ca stie sa citeasca sau nu, MACROECONOMIA!
Este adevarat. Viata este intradevar complexa, dar noi trebuie sa o simplificam ca sa o putem cuprinde cu mintea...altfel ramanem intr-o vesnica cursa in jurul cozii, neajutorati si plini de frustrari. Dar cu o parere excelenta despre noi insine, niste intelectuali foarte docti, uitandu-se cu dezgust la plebea ce nu pricepe nimic. Ba mai mult, este si agramata!
Aha, si pentru cei ce considera America stupida si plina de inculti, Harvard-ul este fondat in 1636! A fost mai intai scoala primara. Nu este o greseala: cititi bine 1636.