sâmbătă, 29 iunie 2013

Schimbarea si promotorii ei.




“Schimbarea produce în viaţa noastră o ruptură... Dar asta n-are nici o importanţă. Oricum trebuie să te schimbi. Trăim într-o eră în care singura cale de a supravieţui este să iubim schimbarea.” Tom Peters
Puteti spune: “Uite inca un articol despre schimbare…mare branza!”
Multi scriu si ofera training-uri despre schimbare, consultanta, coaching, etc. Cati au practicat, “pe pielea lor” cum se manifesta schimbarea, ce impact are asupra ta, cum iti modifica credintele, perceptiile, viata, obiceiurile, performanta si multe altele.
Eu m-am mutat cu locuinta de 14 ori pina acum – ultima data am terminat acum 3 saptamani, sunt la al treilea mariaj (sper din tot sufletul ca ultimul), la al cincelea job, am lucrat cu companii din cel putin 8 industrii diferite, am trei copii de varste complet diferite (27,12 si 5 ani), si am umblat ceva prin lume.
De cate ori am ocazia sau sunt rugat sa sustin  un program de change management, il intreb pe client de cate ori a schiimbat el locuinta in viata lui. Sau cate relatii a avut in viata. Desi aparent nu au legatura cu viata profesionala, de fapt, asa cum va dati si voi seama, au.
Este firesc si omenesc sa fii ancorat in experientele traite, sa te raportezi la ce ai trait si la cum ai trait.  Sa  filtrezi totul din viata ta prin prizma acestor experiente si invataturi trecute, fie ca ele au functionat sau ba, la vremea lor.
La fel cum sunt oamenii carora le place diversitatea si altora carora nu. Nimeni nu iubeste schimbarea, in ciuda multor declaratii de acest gen. Mint! Le place diversitatea dar nu schimbarea. Iar uneori nici macar diversitatea ci numai ideea de diversitate. Sau confunda cei doi termeni. Iubesc ceea ce le place si nicidecum ceea ce nu le place. Iubesc acele schimbari cu care sunt ei familiarizati sau pe care le asteapta, acele schimbari pentru care sunt pregatiti.
Desi m-am mutat cu locuinta de atatea ori in viata mea si sunt sigur ca ma voi mai muta cel putin inca odata, asa de greu ca si acuma nu mi-a fost niciodata! In consecinta, obisnuinta nu este neaparat un atuu.
Majoritatea proceselor de change management din organizatii esueaza lamentabil, desi aceasi majoritate rar va recunoaste acest lucru. Este stanjenitor, riscant si nu de putine ori destul de nepotrivit sa recunosti asta.
Cauzele ?
Cele de mai sus – experienta, istorii personale, credinte vechi - la care se mai adauga altele trei cu foarte mare impact:
-          Stabilirea unui obiectiv vag, fara un contur precis si nemasurabil in termeni financiari – desi pentru orice schimbare poti defini niste termeni financiari, cu oarece effort, cei drept.
-          Descrierea pasilor procesului in termeni la fel de vagi si generali. Cele mai multe strategii esueaza pentru ca nu se spune nicaieri cum se va face si ce anume, precis si detaliat, pentru fiecare functie si operatiune in parte.
-          Neimplicarea deplina si responsabila a tuturor managerilor in acest proces. Lipsa acordului si a angajamentului deplin.
Restul motivatiilor pe care le vedeti in carti sau alte articole sunt de cele mai multe ori dizertatii pur intelectuale sau exemple de gandire analitica dusa la extrem. Tot asa il poti cita pe nemuritorul Murphy: “Daca ceva poate merge prost, atunci va merge cu siguranta!” sau “Probabilitatea ca un proiect sa mearga prost este direct proportionala cu costul si complexitatea proiectului!”
In consecinta, prima necesitate intr-un program de schimbare este aceea de natura psihologica si personala si abia in al doilea rand cea de proces si metodologie. Este drept ca una fara alta nu se poate.
O alta concluzie pe care vreau sa v-o impartasesc este ca de multe ori trainingul in materia asta este inutil. Nu de informatii si cunostinte aveti nevoie, cu atat mai putin de unele pur intelectuale. Aveti nevoie de exercitiu, de antrenament, de transpus in viata procese si actiuni. De analizat trairile si emotiile pe care vi le provoaca schimbarile, de luat decizii si transpuse in actiuni (de diverse naturi) pentru a va acorda emotional, credintele si valorile cu ceea ce urmeaza sa se intample sau chiar a inceput deja sa se intample. De fixat punctele de evaluare a proceselor si reajustarea obiectivului, daca este necesar. In plus, la training de cele mai multe ori Directorul nu vine, ca de obicei. EL STIE! DEJA! TOTUL!
Foarte pe scurt astea ar fi cateva aspecte ce va pot fi de folos in acest proces. Iar sfatul meu este sa va luati de fiecare data un consultant care sa va insoteasca in proces. Si mai mult de atat, intrebati-l ce fel de viata a avut acesta, cate schimbari a suferit el in viata lui si cum a trecut prin ele. Cei mai multi oameni au avut o viata destul de “cuminte” sau liniara, dar vor sa-i invete pe altii ce este schimbarea. Iar voi aveti nevoie de unul care sa fii trait el insusi destule la viata lui ca sa poata sa te fereasca pe tine de unele pericole si pe de alta parte sa te ajute sa operationalizezi totul, pas cu pas.
 “Numai schimbarea este statornica” Schopenhauer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu