marți, 21 iunie 2011

Paradoxul Inteligentei

Daca te uiti azi in Fortune 500, vei gasi o serie de companii care in urma cu 15 ani multe dintre ele nici nu existau, dintre cele ce sunt in top 100, jumatate lucreza cu „inteligenta”, adica, software, IT&C, proprietate intelectuala.

La inceputul anilor ’90 Tom Peters proclama in gura mare sfarsitul simbolic al epocii industriale si inceputul erei post-capitaliste. Prietenul meu, Horea Murgu spune ca traim acum in era info-prenoriala si sunt foarte de acord cu el! Si numele gasit de el mi se pare genial chiar!

Azi la Toyota unei masini pentru a iesi pe strada ii trebuie 12 ore de manopera directa! Muncitori inteligenti sunt din ce in ce mai putini intr-o fabrica, orice ar produce ea. Avem nevoie de muncitori inalt calificati si cand te uiti ce fac iti par mai degraba magicieni...iar o conversatie cu ei este departe de ceea ce era acum 20 -30 de ani. In general stiu fizica de 10 ori mai mult decat un om obisnuit.

In consecinta, organizatiile de masa – cel putin cele industriale - au disparut. Au fost inlocuite cu alte tipuri de organizatii de masa, dar care lucreaza in industria financiara, asigurari si servicii din ce in ce mai sufisticate.

Peter Drucker spune acum ca mijloacele de productie sunt acum literalmente in posesia muncitorilor, pentru ca acestea sunt de fapt in mintea si in varful degetelor lor. Ce visa Marx odata iata ca s-a implinit intr-un mod neasteptat!

In consecinta, noua sursa de avutie este acum inteligenta si capacitatea de a-ti folosi inteligenta.

Daca ne uitam la Europa de Vest, la USA sau alte tari foarte avansate tehnologic, vedem ca ele isi exporta orice activitate ce tine de manopera sau munca bruta si eventual si poluanta cu consum mare de energie. Tot ce tine de cercetare, dezvoltare intr-un cuvant inteligenta, tin in continuare in posesia lor si aproape de headquarter!

O alta concluzie ar fi ca inteligenta este o noua forma de proprietate! Si inca una extrem de valida!

Un alt aspect interesant al inteligentei este ca nu poate fi distribuita prin decret administrativ! Ce pacat! Stiu eu unii care ar avea mare nevoie si precis ca Boc le-ar „distribui ceva”.

Nu poti lasa mostenire inteligenta! Cel mult poti spera ca le-ai transmis urmasilor ceva, cat de cat, prin codul genetic.

Aici intervine educatia, cu forta ei nestapanita, de a crea „noua avutie”! Este o cheie cruciala in noul context, dar iti trebuie al naibii de mult timp „sa intorci in broasca” cheia asta!

Inteligenta ca resursa mai are o proprietate interesanta: daca eu iti impartasesc tie know-how-ul meu nu inseamna ca mie imi ramane mai putin. Nici nu pot lua altcuiva inteligenta.

In consecinta Peter Drucker are din nou dreptate: „Mijloacele de productie nu mai pot fi detinute, in practica, de oamenii care isi inchipuie ca sunt proprietarii afaceri.”

E imposibil sa opresti creierul ce vrea sa plece afara din firma ta. Daca vrea, pur si simplu pleaca!

Un alt lucru pe care il uita multi antreprenori sau presedinti de corporatii este ca oamenii cand pleaca dintr-o firma/corporatie nu parasesc „firma” ei parasesc alti oameni de fapt.

Inteligenta are aderenta si nu poate fi distribuita prin masuri administrative. Nu se poate da niciun decret, OG sau chiar si Ordonanta de Urgenta pentru a distribui inteligenta. Nu ca ar fi cineva interesat in asta....ziceam si eu asa.

In concluzie proprietatea numita inteligenta este: aderenta, fluida, imposibil de redistribuit, nu poate fi depozitata si este inepuizabila. Inteligenta si business–ul bazat pe ea nu are bariere de intrare mari in piata sau business. Poti intra pe piata unui gigant dintr-o anume industrie si daca incepi business-ul intr-un garaj.

Din pacate inteligenta trage la inteligenta si oamenii cu cat sunt mai bine instruiti cu atat vor sa asigure si copiilor lor un nivel de instructie cat mai bun.

Cum zicea Murphy:”Inteligenta este constanta pe pamant. Populatia este in crestere!”

Trecand peste gluma lui Murphy, cred ca acum in 12-lea ceas ar fi bine sa ne intrebam incotro ducem societatea noastra? Chiar si agricultura cere inteligenta astazi.

Reforma sociala nu se va produce decat cu o populatie inteligenta si educata. Foarte educata!

Un comentariu:

  1. "Doi copii s-au intalnit: unul avea un mar, celalalt la fel. Au facut schimb de mere. Fiecare a plecat acasa cu un mar. Alti doi copii s-au intalnit: unul avea o idee, celalalt la fel. Au facut schimb de idei. Fiecare copil a plecat acasa cu doua idei." Cresterea ponderii noii forme de proprietate pare sa ne scoata in profit. :) Asta daca reusim sa o gestionam si, intre timp, nu murim de foame. Alte reguli, alte mecanisme, alte obisnuinte umane.

    Foarte interesant articolul. L-am citit cu o foarte mare placere. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere