joi, 16 mai 2013

CREATIVITATEA IN MANAGEMENTUL DE ECHIPA (I).





Desi termenul de management de echipa nu este cel mai potrivit si voi explica de ce, este impamantenit de multa vreme si uzitat ca atare asa ca l-am folosut in titlu ca cititorii sa inteleaga la ce ma refer.
Mai corect ar fi spus conducerea echipei, pentru oamenii nu vor sa fie managerizati. Management vine de la manum, mana sau manipulare, in sensul de a misca lucrurile cu mana. Ori oamenii, in mod firesc, nu doresc sa fie manipulati pentru ca nu sunt materiale intr-un depozit de logistica, chiar daca de multe ori li se intampla asta.
In orice act de conducere exista o doza mai mare sau mai mica de creativitate, in functie de lider, evient. Creativitatea intervine atunci cand incepi sa cauti metode sau mijloace de a-I mobiliza in directia dorita de tine, de a-i aduce mai aproape de realizarea lor. Cel mai simplu si eficient mecanism mise pare cel descris de Patrick Lencioni in cartea sa “Cele 5 disfunctii ale unei echipe”, tradusa si in limba Romana in urma cu cativa ani. Din pacate nu-mi aduc aminte editura.

Prima treapta in dezvoltarea si sudarea unei echipe este increderea. Este cel mai important element si cu impactul pozitiv sau negativ cel mai mare. Pentru asta eu m-am folosit de exemplul personal si am fost primul care s-a infatisat echipei cu slabiciunile si defectele sale. Punctele tari nu era cazul sa le spun pentru ca erau evidente si le stiau si ei. Nu ma indoiesc ca nu le stiau si pe cele slabe sau le banuiau macar. Important este ca atunci cand tu esti cel care le dezvalui si le accepti, ei stiu si vor avea grija sa te menajeze intr-un fel, sa-ti ofere suport si sustinere acolo unde tu nu ai competenta sau calitatile cerute. Mai mult de atat, intre egalii echipei se creeaza un liant in jurul ideii ca suntem si putem fi complementari. Am utilizat si intrumente de evaluare psihologica, evalauarea stiluri de invatare, de comunicare, astfel incat sa ne putem cunoaste unii pe altii cat mai bine.

Am initiat sesiuni de lucru off-site, discutii libere pe diverse teme fara a avea scopul bine definit, i-am angrenat in tot felul de activitati atat interne cat si extrene – la client – astfel incat sa li se largeasca cat mai mult perspectiva, le-am pus filme si mai ales l-am celebrat pe fiecare dintre ei si victoriile noastre toate. Am fost atent ca toate evenimentele de celebrare sa fie benevole si nimeni sa nu fie obligat la nimic. Sa le arati si sa le dai toata increderea ta, este crucial in constructia si dezvoltarea echipei. Te vei insela uneori, mergi mai departe. Vei fi tu inselat alteori, mergi mai departe. Uneori experiente nefericite ne fac sa spunem in gand “nu o sa mai dau incredere nimanui” sau “toti sunt smecheri si hoti, nu vor decat sa le dai bani si atat”.  Aceste ganduri iti vor face mult rau, tie insuti in primul rand si companiei in al doilea rand. Neincrederea se raspandeste in companie ca o molima si nu mai scapi de ea.  Si eu mi-am “furat-o” de cateva ori! Nici nu ma indoiam ca va fi asa. Asta nu m-a facut sa fiu suspicios sau neincrezator si sunt mandru ca sunt asa cum sunt. Nu va fie teama ca nu o sa atrageti toti excrocii sau hotii din lume. Nu veti fi singurul si marea majoritate a oamenilor nu sunt nici hoti si nici excroci. Riscul este sa atrageti niste oameni grozavi, deosebiti, harnici, responsabili. Sunt mandru pina peste poate de oamenii care m-au onorat lucrand alaturii de mine sau cu mine. Fara exceptie si daca cineva ar sta sa-i caute pe toti ii va gasi in pozitii si in slujbe din cele mai interesante, muncind cu pasiune si responsabilitate. Si sunt convins ca pentru fiecare dintre ei “experienta CODECS” a fost ceva semnificativ pentru viata lor. Multi au si marturist-o deschis fata de mine.
Mai mult de atat, este bine sa-i incurajezi ca pot sa faca orice isi pot dori ei sa faca, cu conditia sa nu “raneasca” compania sau alti oameni din companie. Este benefic sa se stie “liberi” fiindca ei oricum au in mintea si educatia lor mai multe constrangeri decat ti-ai dori tu ca si lider al lor.
In lipsa increderii orice alt atribut mai insemnat al echipei dispare. In schimb ai parte de multe lupte interne intre ei si constati cu timpul ca sedintele se transforma in “campuri de bataie” si nu in acel cadru structurat in care discutam profesionist despre solutii, decizii si viitor.

Devine mai important cine are dreptate si nu ce avem de facut sau cine este de vina pentru un esec oarecare si nu ce avem de invatat din acel esec. Este mai important cine are o mai mare influenta sau mai multe resurse decat cine este mai implicat si angajat in asumarea responsabilitatilor.
Comportamentele stau la baza performantei sau a lipsei acesteia in orice organizatie - nu spun ca a dezvolta comportamente diferite de cele existente este usor, este cu siguranta dificil si nicidecum complicat. Sper ca distinctia dificil vs complicat este evidenta. Liderii daca ar fi mai atenti sau ar da importanta cuvenita comportamentelor interne si impactului pe care acestea il au in organziatii ar avea enorm de castigat. Mie unul imi este imposibil sa comensurez dimensiunea gigantica a acestora.
Cred ca primul “document” pe care orice CEO ar trebui sa-l citeasca cand ajunge in pozitie intr-o firma, ar fi povestea “Imparatul gol”! Multe companii s-au prabusit sau isi trag zilele de azi pe maine pentru ca nimeni nu indrazneste sa-i spuna lui “Zeus” ca este in fundul gol. Iar firma se duce in jos si nimeni nu a gresit cu nimic.

Daca exista incredere atunci oamenii au curaj sa abordeze profesionist conflictele si orice organizatie are conflictele ei. Organizatie fara conflicte nu exista. Conflictele le definim ca fiind orice diferenta de opinie, viziune, perspectiva, interese sau de beneficii exista intre mai mult de 2 persoane intr-o organizatie.
Cu cat aceste persoane sunt situate mai sus pe organigrama, cu atat mai grav este conflictul. Cu cat il vei ignora mai mult, cu atat va creste impactul lui in organizatie. Conflictele nu pot fi anihilate sau stinse, in schimb ele pot fi gestionate. Si pentru asta se creaza un proces, un model despre cum gestionam noi conflictele in compania noastra. Fiecare are unul, fie ca sunteti sau nu constient de el. Vom continua…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu