luni, 17 august 2015

Ce este restructurarea sau turnaround?




Scriu acest articol pentru ca destul de multi manageri, CEO sau antreprenori cand discuti despre restructurare,  asociaza cuvantul cu a concedia o sumedenie de oameni, salariile lor le pui la economie si uite asa iti mai creste profitul.
Pentru un an de zile, cel mult, functioneaza dar apoi ajungi undeva mai jos decat de unde ai plecat.
Restructurarea sau corporate turnaround, cum ii mai zice pe limba manageriala, se refera la cu totul altceva.
In primul rand turnaround-ul sau restructurarea, defineste o schimbarea brusca si in al doilea rand o schimbare care aduce cu sine o imbunatatire semnificativa a productivitatii sau a profitabilitatii companiei.
In al treilea rand, nu o faci pentru ca esti in rahat pina la gat, ci tocmai preventiv ca sa nu ajungi acolo.  
Primul lucru care se face este un audit al proceselor din organizatie – ma refer la toate procesele, indiferent de natura lor, de la achizitii si pina la HR, operatiuni, financiare, vanzari, logostica, marketing, etc.
Auditul are in vedere scopul dorit de catre actionariat sau de catre CEO si anume cresterea profitabilitatii sau a productivitatii sau cresterea cotei de piata si a notorietati.
Procesele interne sunt de obicei la inceput gandite de catre manageri si apoi aplicate de catre angajati mai mult sau mai putin ad litteram. Odata ce ne obisnuim cu ele, devin parte integranta din cultura de organizatie si din cine suntem noi, astfel „se cimenteaza” ele- obiceiurile - la temelia companiei. Trec ani buni pana cand cineva sa aibe curajul sa intrebe: „de ce facem asa acest lucru?”. Si nu de putine ori este pus la punct promt, cu raspunsul clasic „ pentru ca asa facem noi lucrurile aici!” sau „asa am facut dintotdeauna si asa vor cei de la Centru sa facem”.
Se rediscuta in cercul top managerilor ce ar putea fi schimbat si cum? Se aleg optiuni, se creaza scenarii si se fac predictii si calcule. Pentru ca la urma urmei "It's all about money". Inca. 
Lucrul care desi imi pare de foarte multi ani ca fiind foarte evident si anume ca mediul se schimba extrem de repede , se pare ca scapa celor mai multi antreprenori sau manageri. Iar tu ca manager pana te prinzi  de schimbarile de mediu trece foarte mult timp, uneori criminal de mult timp.
Restructurarea ar fi necesar sa o vedem ca pe un proces periodic, nu fix la aceeasi perioada de timp, dar relativ des, in care ne uitam din nou la compania noastra si la cum functioneaza ea si sa avem curajul sa ne intrebam de ce facem si acum acel porces la fel ca si acum 5 ani? Oare nu s-a schimbat nimic intre timp?
A concedia la gramada oamenii pe criteriul ca asa reduci costurile cu personalul care nu mai este necesar, este o dovada clara ca nu ai habar de modul in care se desfasoara procesele in companie.
Daca oamenii ar fi concediati la timp si pentru motivul foarte sanatos, legat de propria lor productivitate sau performanta, atunci nu ai avea nevoie sa vina „restructurarea” ca sa concediezi 50 sau 100 sau chiar 1,000 de oameni.
In fapt, daca faci o analiza serioasa si un audit complet vei descoperi ca in unele locuri ai mai putini oameni decat ar fi necesari sau ca sunt atat cati trebuie numai ca ar fi util sa schimbi ceva in procesul pe care-l gestioneaza ei.

De ce ne prindem greu de schimbarile de mediu?
Pentru ca tu ca si lider al unui business, oricare ar fi el, esti atat de obisnuit cu ceea ce faci si ce vezi in jurul tau, ca nu iti dai seama de schimbari. De asta exista pe lume consultanti! Pentru ca noi din afara sistemului vedem mai repede si mai bine ce se schimba si cat de adaptata sau nu, este firma ta la schimbare.
In al doilea rand, schimbarile de mediu functioneaza pentru firme si lideri ca si apa calda pentru broasca care fiebe incet in cazanul ei. Daca o arunci in apa clocotita, va sari imediat afara. Diferenta de temperatura este socanta! Dar daca o pui in apa rece si apoi cazanul pe foc, pina se prinde ea ca apa clocoteste este tarziu, a fiert deja!
Cand esti antreprenor si mergi in concediu imediat vezi ce nu fac bine angajatii de la hotelul X sau Y. Cat de bezmetici sunt chelnerii de la restaurantul A sau B. La altii intotdeauna se vede mai bine. La tine mai greu sau deloc.
Asa este si cu antreprenorii sau managerii de nivel senior, pina se prind ei de schimbari, „apa clocoteste deja” si s-ar putea sa fie tarziu. Cei care vad si resimt schimbarile de mediu sunt  ori cei de la periferia organizatiei, fie cei mai de jos. Dar cine-i intreaba pe ei? Nimeni!
Un alt motiv pentru care sunt reticenti la restructurari antreprenorii sau managerii de top, este pentru ca s-au atasat definitiv de lucrurile create de ei, nascute de ei si pe care refuza „sa le omoare”. Firma, compania este copilul lui sau al ei si refuza sa vada ca realitatea este astazi alta decat cea de acum un an sau mai multi ani.
Asa ca fie iubiti schimbarea, fie o faceti voi, fiindca scapare nu exista!


Un comentariu:

  1. Bună ziua tuturor, eu sunt Jesus Mckinney din Texas și vreau doar să spun un mulțumesc foarte răsunător serviciilor de împrumut financiar de la Benjamin Lee pentru sinceritatea, deschiderea, transparența, veridicitatea, dragostea și sprijinul lor în timpul și după ce am primit fonduri de împrumut de la ei. Am trecut prin multe și timpul nu-mi permite să spun tot ce am trecut online în invitat sau să primesc fonduri de împrumut pentru a obține o casă aici în SUA, dar Dumnezeu mi-a răspuns rugăciunile prin sprijinul și dragostea lui Benjamin Lee, m-a îmbrățișat și m-a înțeles în ciuda îndoielii și neseriozității mele inițiale și cu inima și dragostea lui bună sunt acum proprietar de locuințe prin fondurile sale de împrumut cu rata dobânzii de 2% și am promis să răspândesc aceste știri și să spun lumii că există încă autentic și puține firme de împrumut online bune care pot ajuta și, de asemenea, să reînvie un os uscat. Nu uitați să ascultați și să citiți această mărturie, deoarece aceasta este o adevărată experiență care schimbă viața și oricine are nevoie de acest tip de schimbare nu ar trebui să ezite sau să se îndoiască asta pentru că am dovedit și jur lui Dumnezeu în Rai că această poveste este reală și, de asemenea, povestea experienței mele cu ei.
    Contactați-le astăzi. Text WhatsApp: (+1 989-394-3740) E-mail: 247officedept@gmail.com

    RăspundețiȘtergere